Bråkar med flickbilden

Utdrag ur min dagbok, som jag (Malin) skriver som en del av residenset, för att följa min process.

Idag hade Heidi workshopdag. En jätteintressant dag. Men för mig också: en dag att brottas med flickbilden. Finns det en hegemonisk bild av flickan i flickkulturen, funderar jag. Och var tar jag och mina huvudpersoner vägen där, för det är inte den flickan jag skriver böcker om. Tror jag.

Det började med filmvisning, där trådar drogs mellan den tjeckiska filmen Daisies, Spice Girls och Pippi Långstrump, uppror, flickigheten som vapen – men en viss typ av flickighet, en Lolita (inte Pippi men övriga), en rebell, monsteraktig. Sedan analyserade vi detta, och det fanns massor av plats för allt mitt motstånd. Heidi, lotsade oss framåt i vindlande tankar. Sedan släpptes vi lös med utklädsel. Det var härligt att ha med kroppen, att känna det vi gjorde i muskler och hud. Det var jättejobbigt att klä på sig det rosa, monsterflickiga. Jag gjorde det, jag satte en svans som skydd, för det är min flickighet.

Efter picnicklunch i trädgården, där drugandet analyserades, våra olika ingångar, våra olika brottningar, våra olika känslor efteråt. Sedan fick vi skapa konst.

Jag började med boken de slaktat tidigare, och som jag satte mig mitt i högen medan papper snöande ner över mig, och läste. Det blev ett papper med urklipp av vissa meningar, jag lärde känna boken genom det. Så jag gick vidare, till Bang, sen till Min Häst, sen till Vi-läser. Resultatet intresserade mig.

Jag forsätter bråka med flickigheten. Jag tycker den är hegemonisk i många av de rum som flickkulturen har. Jag tar och får rätt att gå in i rummet och nyansera. Jag är rädd när jag tar den platsen, som alltid känslan: Vad bråkar du för? Vad bråkar du efter?

Men känslan efter Heidis dag är: Bråka på! Det är intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s