Seminariedag Berätta om flickan

Kvällen innan pratade vi om våra olika ingångar till dagen, och sånt som svävade runt i samtalet var: Form, vilka gränser som finns. Hur de kan utmanas. Vad en text till barn kan vara. Berättelsens makt att utforma flickidentiteter. Vad det gör med texten att vi är vuxna, som skriver för barn(gäller bara vissa av oss). Känslan av att ha en viss ålder närvarande inom sig, men samtidigt också ha fler åldrar som – kanske? – påverkar hur och vad vi skriver.

Seminariedagens morgon. Residenset var trötta, – vi har nog varit lite överambitiösa när vi lagt schemat!… Anna och Heidi avstod seminariedagen för att istället ha långa samtal vid sjön. Vi andra snickrade ihop en workshop där vi stafettskrev på tre stationer.

Dramatik,  utgå från: Vart är föräldraskapet på väg?

Barnroman, utgå från: Åska

Form, utgå från: Vart är flickan på väg?

Vi fick fem minuter att skriva på varje station, och sedan ytterligare sju. När vi inte skrev återhämtade vi oss i gräset. En galet rolig övning, texterna, kanske inte blev lika intressanta, men det fanns helt klart styrkor i dem, bilder att utgå från, barnromanen blev inte barnvänlig, och vi diskuterade varför. Språket. Och att texten rörde sig på en för hög abstraktionsnivå, symboler som inte gick att läsa bokstavligt.

På eftermiddagen fick vi besökare och tillsammans skapade vi fram två flickkaraktärer. Med dessa som utgångspunkt fantiserade vi tillsammans kring vad som kunnat berättas om denna flicka i en berättelse för 50 år sedan, vad som kan berättas idag, och vad som kommer kunna berättas om 50 år. En tydlig slutsats var att våra besökare var mer inne på att dagens berättelser tillåter det mesta, medan vi som skriver berättelser för barn idag tvärt om ju oftast känner att den är mycket starka restriktioner på olika vis. Spännande att utbyta perspektiv. Att en förstörd, eller förlorad natur kommer ha stark inverkan på framtiden var också tydligt i våra fantasier.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s