Tankar efter en dags romanarbetande

Utdrag ur Malins dagbok

24 juli

Idag. Jag har residensvila, och for igår till mina föräldrars stuga vid Vänern. Så mycket jag behövde det. Öppnade (barn)romanen jag inte jobbat med på några veckor – mina långa tankar kräver tystnad. Här fick jag det. Plötsligt fanns allt på plats. Lovis värld, sist jag var i den fick jag respons på texten av en författarkollega. Hennes kommentarer finns med i mina tankar när jag nu närmar mig texten, och så där som det kan vara när en text vilat, finns plötsligt det nya där. Jag jobbar just nu intensivt med första delen. Romanen är i slutstadiet, och en ändring på en sida leder till att fler ändringar behövs på x antal fler ställen, och jag sitter och följer dessa tankegångar och blir lugn av att vara i detta igen. Det är som jag hamnar djupare i mig. Jag faller på plats.

Mest har jag idag arbetat med en jacka, som tidigare varit med för att Lovis hittar ett foto i den, men som så som det ofta blir, var slarvigt inslängd. Jag har fått gå till botten med vad det är för jacka, hur hamnade den i Lovis familjs förråd, hur ser den ut, hur känns den att ha på sig.

Och när denna jacka kliver fram, så blir en annan jackscen förändrad, i belysning av denna jacka. En kill your – och andras – darlingssituation, smärtsam eftersom alla provläsare har berömt denna scen. Men det fanns inget val.

Gården och Viktor, jag glider runt mellan raderna, lägger till, stryker, skapar. Reflekterar i bakhuvudet vilken enorm tillit det krävs för att våga gå in i scener som funkar ganska bra, och hugga och flytta, våga tro att bra kan bli bättre, göra det på lek, utan att det ges för mycket tyngd. Visst det går att gå tillbaka till en äldre version igen, men ärligt, det gör jag aldrig. Och jag vet att det där ändrandet leder fram, jag vet.

Vid halv fem stängde jag datorn och gav mig tillbaka till ett välmående utvilat residens, där arbetsro spritt sig. Dessa vilodagar med tid för vår egen process är jätteviktiga!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s