Förenande Proggresivt Hantverk om seminariedagen Gerillaslöjd 21/7

Vi känner oss fortfarande lite överväldigade av att vi fick chansen att besöka Interflicktion under ett par dagar. Att träffa konstnärer inom olika fält, samtala och diskutera kring ämnen som konst, flickan och samhällsstrukturer har varit oerhört givande och något som vi tar med oss tillbaka till vår förening. Det var väldigt spännande och roligt att i två dygn fortsätta samtalet om vad handarbete är och kan vara, det är sällan den tiden finns. Att sitta runt ett bord, promenera eller sitta på gräset, äta, dricka kaffe, det har varit bra ställen för fortsätt diskussion. I tid och otid har folk sträckt sig efter sina handarbeten.

Vi var inbjudna till workshopsdagen om gerillaslöjd. Gerillaslöjden är dels den som sätts upp i offentligheten, sticktaggning på lyktstolpar, en invirkad bänk eller ett vävt budskap på en vägg. Men vår dag blev mer när handarbetet gick över gränser mellan material och teknik, buntband och virkad duk, eller något fint stickat och lim.

För att börja inspirerades vi av leken, vi hade varsitt tygstycke på vilket vi nålade fast ett ord, en fråga eller ett påstående som skulle relateras till flicka, handarbete, feminism. Sedan skickade vi dessa runt bordet, vi fick tio minuter per tema. Den korta tiden och inringandet av tema främjade verkligen kreativiteten och utmanande till att skapa ett resonemang med nål, tråd, garn, typ, applikationer. Det blev fina potpurrier av sammanvävda tankar, resonemang och relationer.

På eftermiddagen satte vi oss på gårdsplanen och med de åtta mindmapsen vi skapat under förmiddagen som grund gjorde vi tillsammans om ett påslakan till berättelser om flickan i handarbetet.

 

Att diskutera och definiera något tillsammans är spännande och utmanande. Vi är jätteglada för att FPH fått ta del av Interflicktion. Det känns så inspirerande att veta att vi är många och vi är starka. Vi är många som vill ställa andra frågor eller göra saker på andra sätt.

Om FPH:

Förenade Progressivt Hantverk är ett eget rum för frigörande slöjd och samtal med bas i Malmö. Vi träffas en gång i veckan för att umgås, fika, handarbeta och diskutera. Vi vill dela och väva samman kunskaper och erfarenheter. Målet med föreningen är att inspirera till slöjd och låta handarbetet ta plats i vardagen och offentligheten. Föreningen utgår från en feministisk värdegrund.

FPH uppstod 2012 i Malmö. Ett behov av att ses och handarbeta bland några vänner som studerade genusvetenskap tillsammans har blivit fem år av handarbetsträffar. Vi vill skapa rum där det finns möjlighet att handarbeta och diskutera samt en solidarisk, feministisk drivkraft att dela kunskaper för att skapa ett kollektivt kunskapskapital för alla. Oftast under träffarna sysslar vi med egna projekt och ibland gör vi saker tillsammans. Vi har genomfört flera små, stora, roliga och viktiga projekt som är mer än resultat. Lika viktigt är vägen, att göra saker i grupp där alla är välkomna oavsett erfarenheter. Därför heter vi Förenande Progressivt Hantverk. Genom hantverket siktar vi tillsammans mot en bättre värld.

Från FPH kom tre slöjdare för att skapa seminariedagen ”Gerillaslöjd” tillsammans med Interflicktion.

Om Nea:

Jag var en av de som var med och startade FPH, när det bara var en samling vänner som handarbetade tillsammans. Under åren har vi sedan utvecklats till en förening och ett nätverk av handarbetande feminister. Jag hade inte handarbetat så mycket tidigare och har därför lärt mig mycket av det jag kan under FPH:s framväxt. Föreningens erfarenheter och mina egna har vävts samman och ibland kan jag inte skilja dem åt. När jag stickar tycker jag om att följa mönster, att inte ha kravet att vara kreativ, mer än att låta händerna arbeta och lösa de små problem som alltid uppstår längs vägen. När jag broderar är det oftast ett friare skapande där min kreativitet kan flöda. För mig är också FPH:s politiska och aktivistiska grund väldigt viktig. Jag värdesätter de utåtriktade projekten vi gör och samtalen kring vilken plats handarbete tar och ges i samhället.

 

Om Lina:

Jag var också med, från början. Det är alltid kkul att se saker gå från vänner som ggör något, till aatt det är en förening, eller en verksamhet. Jag sstickar mest, broderar och ibland vvirkar jag. Tidigare gjorde jag allt på frihand, men hhar det senaste året insett hur oerhört kul det är att sticka efter mönster. När ord eller symboler Helt plötsligt blivit en tröja eller en ssocka. Jag älskar att gå och klämma på garn och annat material och känna aatt möjligheterna är oändliga.

Jag är väldigt glad att FPH fortsätter träffas varje vecka för att förenas över handarbete och feminism.

 

Om Emelie:

Jag har alltid tyckt om att pyssla på olika sätt och när min mormor lärde mig att sticka som liten så blev jag hooked. För ca 7 år sedan började jag sticka mer intensivt men kände efter ett tag att det vore trevligt att sticka med andra.

Jag hittade till FPH för några år sedan och minns starkt när jag läste om det för första gången. Att hitta en feministisk handarbetesförening kändes nästan för bra för att vara sant.

 

Jag ser min stickning som en form av meditation, avslappning och att bara försjunka in i det repetitiva stickandet tillsammans med mina tankar. Jag stickar främst efter mönster och söker hela tiden efter nya tekniker och utmaningar. I höst ska jag lösa en kurs i stickning på Västerbergs folkhögskola och ser fram emot att ta steget och våga göra egna mönster.

 

Jag är så glad att jag hittat till Fph. Att få dela min hobby med likasinnade, ha givande diskussioner och att bli inspirerad i mitt skapande.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s